Wie zijn woning beter wil isoleren, doet er goed aan om eens te kijken naar de plekken waar de warmte het gemakkelijkst de woning kan verlaten (of er in de zomer juist naar binnen kan komen). Dit zijn in veel gevallen de ramen, al is in veel woningen inmiddels al gekozen voor extra isolerend glas dat dit grotendeels voorkomt. Maar er zijn meer plekken in ons huis die gevoelig zijn voor warmteverlies. Grofweg gaat het om alle delen die in contact staan met de buitenwereld. Denk daarbij aan de muren, het dak maar zeker ook aan de vloer. Door voor deze plekken eens te kijken wat er met isolatie te bereiken valt, kunnen veel kosten voor het warm of juist koel houden van de woning worden voorkomen.
Waar raak je de warmte kwijt?
Bijna ieder huis heeft wel zijn zwakke punten als het gaat om isolatie. Dit zijn de plekken waar je in de winter de kou naar binnen, en de gestookte warmte naar buiten voelt trekken. Dezelfde plekken als waar je in de zomer vaak het tegenovergestelde voelt gebeuren. Probeer je je huis koel te houden, dan zijn er ook altijd weer punten waar de warmte toch naar binnen komt.
De bekendste punten waar dit gebeurt zijn onze ramen. In veel huizen zijn er echter al heel wat maatregelen getroffen om dit te voorkomen. We kiezen meer en meer voor extra isolerend glas, dat de warmte beter binnen kan houden. Daarnaast is een goede zonwering ook meer en meer ingeburgerd, zodat we in de zomer de warmte ook niet al te snel naar binnen voelen komen.
Maar er zijn natuurlijk nog veel meer plekken waar de uitwisseling met de temperatuur van buiten plaatsvindt. Vaak gaat het hier om de plekken die in direct contact staan met de buitenwereld. Hierbij kun je denken aan de buitenmuren, het dak, maar zeker ook de vloer. Allemaal punten waarop wat extra woningisolatie een groot verschil kan maken. Voor jou, de temperatuur in huis en je energierekening, maar ook voor de hoeveelheid fossiele brandstoffen die we gebruiken, met alle gevolgen van dien.
Kleine moeite, groot plezier
Het fijne aan isoleren is dat het vaak vrij weinig moeite kost, en geen ingrijpende werkzaamheden. Doorgaans hoeft er niets te worden verwijderd of gesloopt, is het puur een kwestie van iets toevoegen. Als je kijkt naar de bodemisolatie kruipruimte, dan merk je er zo goed als niets van. Er wordt een paar uurtjes in een ruimte onder je huis gewerkt, en zodra het werk erop zit zie je eigenlijk geen verschil. Maar voelen, dat doe je het wel! Niet langer koude lucht die van onderaf je woning in trekt, maar een vloer die veel gemakkelijker zijn temperatuur vasthoudt.