Je hebt het vast en zeker wel gemerkt. We hebben in Nederland steeds vaker te maken met lange, droge periodes waarin het niet zelden ook nog eens een stuk warmer is dan gemiddeld. Dit zijn de periodes waarin we veel water nodig hebben, bijvoorbeeld om onze planten en gewassen in leven te houden. Daarnaast krijgen we meer en meer te maken met flinke stortbuien, waarbij in korte tijd veel meer regen valt dan onze grond en onze rioleringen aankan. Door deze twee gegevens slim met elkaar te combineren, kun je verschillende manieren te bedenken om slimmer met al dit water om te gaan.
Vang het water op
Op momenten waarop er veel water uit de lucht komt vallen, is het goed om dit op te slaan. Zo voorkom je niet alleen dat de rioleringen de toevoer van water niet meer aankunnen en overstromingen ontstaan, je voorkomt ook nog eens dat dit water verloren gaat. Vang je het op, dan kun je het op drogere momenten namelijk goed gebruiken. Dat opvangen kun je heel gemakkelijk doen. Een regenton is bijvoorbeeld zo geplaatst, en heeft als voordeel dat je er ook weer gemakkelijk water uit kunt halen wanneer je het nodig hebt.
Een wat grotere oplossing is het plaatsen van een infiltratiekrat. Deze wordt doorgaans ingegraven in de grond, en kan worden aangesloten op bijvoorbeeld de regenpijp of een andere afvoer van regenwater. De krat vangt het water op op het moment dat er een overschot is, en laat dit vervolgens heel geleidelijk weer de grond instromen middels infiltratie. Een goede manier om wateroverlast te voorkomen en ervoor te zorgen dat het regenwater daar terechtkomt waar het nodig is: in de grond, en niet in het riool.
Meer manieren om wateroverlast tegen te gaan
Naast bovengenoemde manieren, is er natuurlijk meer dat je kunt doen om wateroverlast bij hoosbuien tegen te gaan. We hebben de afgelopen jaren onze groene tuinen meer en meer vervangen door betegelde exemplaren. Als iedereen één of twee tegels uit de tuin zou halen, zou er heel wat meer vierkante meter grond beschikbaar komen. Grond is veel beter in staat om water op te vangen dan tegels, dus dit zou aardig wat overlast kunnen voorkomen. Nog beter is het natuurlijk om nog meer tegels uit de tuin te halen, en te kiezen voor gras of extra bloemperken. Op deze manier kun je in je eigen omgeving overlast voorkomen, en draag je bij aan het voorkomen van schade. Bovendien zijn groene tuinen ook nog eens veel beter voor insecten, die het met al die betegelde tuinen ook al zo lastig hebben. Kleine moeite, groot plezier!